Prosty przepisa na: Chleb

Lekcja makijażu!

utworzone przez | cze 15, 2013 | gadanina, LifeSTYLE, PRYWATA

Lubicie chleb? Ja bardzo, niestety… Ale raczej nie zdarza mi się kupować tego białego. Moja mama od dawna już piecze własne chleby, w koncu ja też postanowiłam spróbować. I wiecie co? Raczej już nie zasilę konta piekarni i sklepów. Przepis jest bardzo prosty więc koniecznie chciałam się z Wami nim podzielić, bo możecie mieć chleb z dodatkami jakie tylko lubicie i na pewno będzie zdrowszy niż ten ze sklepu.

  • 1. Przepis dotyczy chleba na zakwasie. Jeśli nie macie zakwasu, to bardzo łatwo go zrobić zalewając mąkę żytnią wodą (do dość rzadkiej konsystencji) i zostawiając w temperaturze pokojowej na kilka dni. Ważne jest, żeby nie zamykać zakwasowi dostępu do powietrza, najlepiej przykryć go gazą lub ściereczką.
  • 2. Do zakwasu dodaję 0,5kg mąki. Tutaj akurat była orkiszowa, ale robię też z żytniej lub innej pełnoziarnistej mąki.
  • 3. Dolewam wody (ok 4,5 szklanki) aż konsystencja będzie rzadka, ale nie lejąca. Na tym etapie odkładam część masy na kolejny zakwas do osobnego słoika i przykrywam gazą.
  • 4. Dodaję kopiastą łyżeczkę soli (lub dwie kopiaste jeśli używam soli morskiej) i płaską łyżeczkę cukru. Dodaję też wszystkie inne dodatki, tutaj akurat czosnek suszony i czarnuszkę. Możecie dodać cokolwiek lubicie, włącznie z podsmażonym boczkiem czy cebulką, lub żółtym serem. Można dodać też w sumie ok 1 szklankę innych sypkich rzeczy, np. otrębów, amarantusa, zarodków pszennych, płatków owsianych itd. Jeśli konsystencja zrobiła się za gęsta dolewam trochę wody.
  • 5. Foremkę smaruję tłuszczem (ja używam oliwy z oliwek, olej palmowy miał zbyt intensywny smak) i obsypuję tartą bułką. Można też zrobić chleb na papierze do pieczenia, ale on czasem lubi przemakać i przyklejać się do chleba.
  • 6. Ciasto wlewam do foremki, powinno wypełniać ją do ok 3/4 wysokości. Do wypieku chleba z 0,5kg maki używam małej „keksówki”.
  • 7. Chleb teraz trzeba zostawić do wyrośnięcia na ok 10-12h, żeby zakwas mógł pracować. Ja zostawiam w piekarniku i aktualnie już nie przykrywam serwetką, bo ciasto potrafi się do niej przykleić. Po tym czasie chleb piekę w ok 180st przez ok 45min. NIE rozgrzewam wcześniej pieca!
  • 8. Tadaam! chleb gotowy. Jak lekko przestygnie dobrze jest go wyjąć i pozwolić mu „odpocząć” czyli tak naprawdę odparować. Potem można jeść 🙂

Smacznego!

omnie

Dorota Milewska

Dorota Milewska

Cześć! Od ponad dekady jestem pasjonatką makijażu. Najbardziej lubię dzielić się wiedzą i doświadczeniem, dlatego bardzo chętnie udzielam lekcji. Poza tym testuję, pokazuję i opisuję sporo kosmetyków, żeby ułatwić Ci zakupy! Profil cery: - sucha - wybredna - wrażliwa

więcejwpisów

Makijaż na studniówkę 2018 oko

Tutoriale

Recenzje

Makeup Crimes

Podróże

Prywata

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy
Moje wpadki | nie zawsze wszystko mi wychodzi

Moje wpadki | nie zawsze wszystko mi wychodzi

Hmm, a w sumie mogę powiedzieć, że dość często mi coś nie wychodzi... Ale czy to znaczy, że jestem nieudacznikiem?  Wiem, że wiele osób osób odnosi wrażenie, że wszyscy wokół są jacyś tacy lepsi, mają bardziej idealne życie i wszystko im się udaje. Sama często na...

czytaj dalej

Pin It on Pinterest

Share This

Podziel się!

Podziel się wartościowym wpisem

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.