Póki trwa sezon na cukinię (trwa jeszcze?) chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na całkiem dobrą tartę z cukinią i pieczarkami 😉
Składniki:
- Boczek
- Por
- 500g Pieczaek
- 2 Cukinie
- 3 Jajka
- Śmietana/Jogurt
- Ciasto francuskie (lub własnoręcznie zrobione kruche)
- 1 Cebula
- Czosnek (świeży lub suszony)
- Pęczek świeżej pietruszki
- Parmezan lub inny ser do roztopienia na wierzchu tarty
„Farsz”
- Podsmażam na patelni pokrojony w kostkę boczek, cebulę, por oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
- W osobnej misce mieszam śmietanę/jogurt z 3 jajkami, doprawiam solą i pieprzem (oraz innymi przyprawami jakie tylko lubicie).
- Po podsmażeniu wszystkiego na patelni i odparowaniu wody wrzucam do miski z jajami i śmietaną/jogurtem i dokładnie mieszam.
„Tarta”
- Kroję cukinie na plasterki.
- Formę wykładam ciastem francuskim i na dnie układam plastry cukinii. Posypuję je solą i pieprzem.
- Na cukinie wykładam wcześniej przygotowany farsz.
- Posypuję go świeżą pietruszką
- Na wierzchu układam kolejną warstwę cukinii. Posypuję ją solą, pieprzem i startym parmezanem.
- Piekę w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 180st przez ok 30-40 min.
- Voila! Smacznego!
0 komentarzy