Dzisiaj mała przerwa w makijażach Halloweenowych. Za to przychodzę z przepisem na Pumpkin Spice Latte a’la Starbucks, czyli chyba najsłynniejszą kawę w tej sieci kawiarni.Sama skusiłam się na nią niedawno i przyznaję, że mi zasmakowała. Jednak 16zł za średniej wielkości latte to trochę dużo, poza tym lubię takie wynalazki pić wieczorami. Stąd pomysł na zrobienie dyniowej bazy w domu.
Składniki:
- dynia, a właściwie jej część (ja użyłam ok 1/4 średniej wielkości dyni)
- cynamon
- cukier (ja użyłam trzcinowego)
- cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
- goździki
- imbir (ja użyłam suszonego mielonego)
- 1. Mamy piękną dynię 😉 Ta akurat wyrosła na naszym ogródku.
- 2. Dynię pocięłam na kawałki i upiekłam. 30min w temperaturze ok 150st (pilnujcie, żeby brzegi się nie przypaliły!)
- 3. Po upieczeniu łatwiej miąższ oddzielić od skórki.
- 4. Miksuję dynię na papkę.
- 5. Podgrzewam dynię na wolnym ogniu.
- 6. Dodaję ok 3/4 szklanki cukru, kilka kropel ekstraktu waniliowego, 5-6 goździków, łyżeczka mielonego imbiru, 2 łyżeczki cynamonu.
- 7. Całość mieszam i nadal podgrzewam aż się zagotuje.
- 8. Wyszło mi tego całkiem sporo, więc przełożyłam dynię do małych słoiczków i zawekowałam.
No i teraz jak zrobić z tego latte?
- Do kubka wsypuję łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, oraz cukier w takiej ilości jak zwykle.
- Zalewam na ok 2cm gorącą wodą i mieszam aż do rozpuszczenia.
- Dodaję łyżeczkę dyniowej bazy.
- Podgrzewam mleko i nalewam do kubka „do pełna”.
- Opcjonalnie – można dodać na górę bitą śmietanę lub spienione mleko.
Smacznego!
0 komentarzy