Prosty przepis na: Tort TRUSKAWKOWY

Lekcja makijażu!

utworzone przez | cze 1, 2013 | gadanina, LifeSTYLE, PRYWATA

Dzisiaj ciasto truskawkowe, które robiłam na urodziny dla mamy 🙂
Wiem, że nie jest idealne, perfekcyjne i najwspanialsze, ale… zrobione własnoręcznie a co najważniejsze: PYSZNE! I niezbyt skomplikowane 😉

Składniki:

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki

Krem:

  • 2 serki mascarpone
  • 250ml śmietany „tortowej” (słodkiej takiej do ubicia)
  • cukier puder w ilości zależnej od Was, u mnie na oko pół szklanki
  • ok 0,5kg świeżych truskawek

  • 1. Robimy ciasto na biszkopt: ubijamy pianę z białek, dalej ubijając dodajemy cukier, następnie żółtka i na końcu mąkę. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika na ok 200st na jakieś 20min, potem trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Jeśli nie – trzeba chwilę dopiec. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z formy i zostawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie już zimne przecinamy ostrym nożem na 3 płaskie części.
  • 3. Kiedy biszkopt nam stygnie czas zrobić „krem”. Ubijamy śmietanę i dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dalej ubijając dodajemy serki mascarpone małymi porcjami, żeby zachować puszystość masy. Spróbujcie sobie na tym etapie czy nie chcecie dosłodzić 😉
  • 4. Z truskawek wybieramy te najładniejsze i zostawiamy w całości do dekoracji. Pozostałe kroimy na drobne części.
  • 5. 1/3 masy odkładam do osobnej miski, a pozostałe 2/3 mieszam z truskawkami. Najlepiej jest jak najmniej mieszać, żeby masa nie straciła puszystości.
  • 6. Teraz połowę masy z truskawkami rozkładamy na pierwszej warstwie biszkoptu. Pilnujcie, żeby warstwy były mniej więcej równe i równomiernie rozłożone!
  • 7. Następnie kładziemy środkową warstwę biszkoptu i na niej rozkładamy pozostałą część masy z truskawkami. Przykrywamy to ostatnią częścią biszkoptu.
  • 8. Pokrywamy cały tort odłożoną wcześniej częścią masy bez truskawek (pkt. 5). Oczywiście możecie starać się zrobić to jak najdokładniej. Mi podobało się dość niedbałe rozłożenie masy, wolę jak ciasto nie wygląda jak z taśmy produkcyjnej 😉 Na górze poukładałam zostawione wcześniej najładniejsze truskawki pocięte w ćwiartki. Wzór jest dowolny i ogranicza go tylko Wasza fantazja 😉

GOTOWE! Można jeść od razu lub najpierw trochę schłodzić w lodówce 😉

SMACZNEGO!

omnie

Dorota Milewska

Dorota Milewska

Cześć! Od ponad dekady jestem pasjonatką makijażu. Najbardziej lubię dzielić się wiedzą i doświadczeniem, dlatego bardzo chętnie udzielam lekcji. Poza tym testuję, pokazuję i opisuję sporo kosmetyków, żeby ułatwić Ci zakupy! Profil cery: - sucha - wybredna - wrażliwa

więcejwpisów

Makijaż na studniówkę 2018 oko

Tutoriale

Recenzje

Makeup Crimes

Podróże

Prywata

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podobne wpisy
Moje wpadki | nie zawsze wszystko mi wychodzi

Moje wpadki | nie zawsze wszystko mi wychodzi

Hmm, a w sumie mogę powiedzieć, że dość często mi coś nie wychodzi... Ale czy to znaczy, że jestem nieudacznikiem?  Wiem, że wiele osób osób odnosi wrażenie, że wszyscy wokół są jacyś tacy lepsi, mają bardziej idealne życie i wszystko im się udaje. Sama często na...

czytaj dalej

Pin It on Pinterest

Share This

Podziel się!

Podziel się wartościowym wpisem

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.