2 featured image bread baking

Lubicie chleb? Ja bardzo, niestety… Ale raczej nie zdarza mi się kupować tego białego. Moja mama od dawna już piecze własne chleby, w koncu ja też postanowiłam spróbować. I wiecie co? Raczej już nie zasilę konta piekarni i sklepów. Przepis jest bardzo prosty więc koniecznie chciałam się z Wami nim podzielić, bo możecie mieć chleb z dodatkami jakie tylko lubicie i na pewno będzie zdrowszy niż ten ze sklepu.

01 bread baking 2

  • 1. Przepis dotyczy chleba na zakwasie. Jeśli nie macie zakwasu, to bardzo łatwo go zrobić zalewając mąkę żytnią wodą (do dość rzadkiej konsystencji) i zostawiając w temperaturze pokojowej na kilka dni. Ważne jest, żeby nie zamykać zakwasowi dostępu do powietrza, najlepiej przykryć go gazą lub ściereczką.
  • 2. Do zakwasu dodaję 0,5kg mąki. Tutaj akurat była orkiszowa, ale robię też z żytniej lub innej pełnoziarnistej mąki.
  • 3. Dolewam wody (ok 4,5 szklanki) aż konsystencja będzie rzadka, ale nie lejąca. Na tym etapie odkładam część masy na kolejny zakwas do osobnego słoika i przykrywam gazą.
  • 4. Dodaję kopiastą łyżeczkę soli (lub dwie kopiaste jeśli używam soli morskiej) i płaską łyżeczkę cukru. Dodaję też wszystkie inne dodatki, tutaj akurat czosnek suszony i czarnuszkę. Możecie dodać cokolwiek lubicie, włącznie z podsmażonym boczkiem czy cebulką, lub żółtym serem. Można dodać też w sumie ok 1 szklankę innych sypkich rzeczy, np. otrębów, amarantusa, zarodków pszennych, płatków owsianych itd. Jeśli konsystencja zrobiła się za gęsta dolewam trochę wody.
  • 5. Foremkę smaruję tłuszczem (ja używam oliwy z oliwek, olej palmowy miał zbyt intensywny smak) i obsypuję tartą bułką. Można też zrobić chleb na papierze do pieczenia, ale on czasem lubi przemakać i przyklejać się do chleba.
  • 6. Ciasto wlewam do foremki, powinno wypełniać ją do ok 3/4 wysokości. Do wypieku chleba z 0,5kg maki używam małej „keksówki”.
  • 7. Chleb teraz trzeba zostawić do wyrośnięcia na ok 10-12h, żeby zakwas mógł pracować. Ja zostawiam w piekarniku i aktualnie już nie przykrywam serwetką, bo ciasto potrafi się do niej przykleić. Po tym czasie chleb piekę w ok 180st przez ok 45min. NIE rozgrzewam wcześniej pieca!
  • 8. Tadaam! chleb gotowy. Jak lekko przestygnie dobrze jest go wyjąć i pozwolić mu „odpocząć” czyli tak naprawdę odparować. Potem można jeść 🙂

01 bread baking 1

Smacznego!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Candy Killer
15 czerwca 2013 7:59 PM

zjaaadlabym :D:D

Greatdee
Reply to  Candy Killer
16 czerwca 2013 11:25 AM

Pyszka )

Janvonnero
12 marca 2020 10:09 PM

Buy Cipro Xr 500mg Online [url=http://apcialisle.com/#]cialis no prescription[/url] Pneumonia Amoxicillin cialis from canada shipped ups on line isotretinoin 10mg in usa

Janvonnero
18 marca 2020 2:31 AM

Precose [url=https://apcialisle.com/#]Cialis[/url] Apcalis Tablets Canada cialis generic Ou Acheter Cialis Serieux

Stepwrich
21 marca 2020 1:46 AM

Mexican Pharmacy Viagra [url=https://apcialisle.com/#]Cialis[/url] Propecia Diabetes Medication viagra vs cialis Pfizer Viagra Tablets

Janvonnero
23 kwietnia 2020 5:17 AM

About Cephalexin Antibiotics [url=https://abcialisnews.com/#]Cialis[/url] Clobetasol Purchasing Cod Accepted buy online cialis Kamagra Generique France