Jeszcze nie jest za późno na upieczenie pierniczków! A te z przepisu mojej mamy ZAWSZE wychodzą 🙂 I równie szybko znikają! W tym roku zrobiłyśmy ponad 300, żeby na trochę starczyły.

 Z przepisów mojej mamy :

Składniki: 

  • 2 kg mąki
  • 30 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 kg masła – roztopić
  • 4 paczki przyprawy korzennej (trzeba sprawdzić na opakowaniu na jaką ilość mąki, jeśli nie ma to daj 4)
  • 3 proszki do pieczenia (są takie na kilo mąki- wtedy tylko 2)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka dobrych powideł (ja daję cały mały słoik)
  • kakao (ilość zależy od chcianego koloru)
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • 2 łyżki spirytusu
  • zapach waniliowy, rumowy
  • 1 kg miodu ocieplonego, żeby był płynny

Jaja ubić z cukrem. W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, wlać wszystkie płynne z wyjątkiem miodu i dobrze wymieszać.
Na końcu dodać tyle miodu ile zdoła się wchłonąć. Zwykle jest to ok.3/4. Ciasto odpoczywa w chłodnym miejscu przez 1 godz., potem można cienko wałkować i wykrawać i piec na rumiano.

Lukier możecie zrobić dowolny, ja utarłam cukier puder z białkiem jajka, później dodałam kakao, żeby mieć też ciemny lukier.

15
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Dimipedia
Gość

dzięki za przepis:D! powiem mamie to może też nam się uda takie cudeńka zrobić:D

Kaczmarta
Gość

Mi wyszło dokładnie 203,5 sztuki, wrzucałam na bloga kulinarnego, którego prowadzę z koleżanką. Nie ma już połowy 😀 Następnym razem upiekę z podwójnej porcji 😀

Kaczmarta
Gość

A tak w ogóle to nie pomyślałam o dodaniu kawy, a przecież bardzo ją lubię. Good idea !

Marti
Gość

nie przepadam za piernikami 🙂 ale jednego bym Ci podkradła na spróbowanie 😀

ilovemakeup
Gość
ilovemakeup

ja robię jutro!;]

Emi
Gość
Emi

chetnie bym upiekla,ale brakuje mi skladnikow 🙁 ehh
podjadlabym CI ich ,smaka narobilas ! 😀

Bella
Gość

Masowa produkcja 🙂

Marta B.
Gość

Powidła do ciasta! To musi być pyszne!