2 featured image tarta z cukinią i pieczarkamiPóki trwa sezon na cukinię (trwa jeszcze?) chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na całkiem dobrą tartę z cukinią i pieczarkami 😉 

Składniki:

  • Boczek
  • Por
  • 500g Pieczaek
  • 2 Cukinie
  • 3 Jajka
  • Śmietana/Jogurt
  • Ciasto francuskie (lub własnoręcznie zrobione kruche)
  • 1 Cebula
  • Czosnek (świeży lub suszony)
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • Parmezan lub inny ser do roztopienia na wierzchu tarty

0008 Tarta z cukinią„Farsz”

  1. Podsmażam na patelni pokrojony w kostkę boczek, cebulę, por oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
  2. W osobnej misce mieszam śmietanę/jogurt z 3 jajkami, doprawiam solą i pieprzem (oraz innymi przyprawami jakie tylko lubicie).
  3. Po podsmażeniu wszystkiego na patelni i odparowaniu wody wrzucam do miski z jajami i śmietaną/jogurtem i dokładnie mieszam.

0008 Tarta z cukinią1„Tarta”

  1. Kroję cukinie na plasterki.
  2. Formę wykładam ciastem francuskim i na dnie układam plastry cukinii. Posypuję je solą i pieprzem.
  3. Na cukinie wykładam wcześniej przygotowany farsz.
  4. Posypuję go świeżą pietruszką
  5. Na wierzchu układam kolejną warstwę cukinii. Posypuję ją solą, pieprzem i startym parmezanem.
  6. Piekę w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 180st przez ok 30-40 min.
  7. Voila! Smacznego!
  • Nigdy nie jadłam. Ciekawe jak smakuje 🙂

  • Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂